zašto sam potpisala za Rekom

19 maj

Danas sam stajala u Knez Mihailovoj ulici na Rekom štandu. Posmatrala sam sve te mlade ljude koji su se okupili oko iste ideje, da sakupe milion potpisa za osnivanje Rekoma. Ja sam svoj potpis dala još prvog dana, kada su ovi ljudi „regionalno odmrzli“ priču o ratu devedesetih. Kao neko ko je blizak Inicijativi mladih za ljudska prava više od dve godine, nisam se premišljala da li treba da dam potpis. Nikada nisam ni najmanje sumnjala u ono što Inicijativa radi, pa zašto bih sumnjala sada.

Mada danas gledajući ove mlade ljude za štandom, razmišljala sam o tome, zbog čega je bitno dati potpis za Rekom. Prvo što meni pada na pamet jeste: zbog budućnosti. Kada imate činjenice, mnogo teže će neko manipulisati vama. Da bismo imali budućnost, moramo naučiti kako da ne ponovimo prošlost. Rekom će nam bar dati tu šansu, da sami o svojoj budućnosti odlučujemo. Istina je da Rekom ne može biti garancija da se rat neće ponoviti. Za tako nešto ne postoji garancija. Ali Rekom jeste garancija da ćemo konačno znati činjenice, i samim tim imati mogućnost da biramo. Imamo jedinstvenu priliku u životu da  hladne glave izaberemo ispravnu stvar. A sa koje god strane da gledamo, rat nije ispravan.

Razmišljam da ovo zaista jeste poslednja prilika da žrtvama vratimo imena i prezimena. Da porodicama nestalih vratimo bar malo mira. Da učinimo jedan mali korak ka ispravljanju grešaka iz prošlosti, a samim tim napravimo ogroman korak ka budućnosti. Ovo je poslednja prilika da buduće generacije ne nose teret, koji smo im  mi natovarili, jer nismo znali. Jer da smo znali za drugačije, ne bi rata ni bilo. Vreme je došlo da se zna za drugačije. Da se znaju činjenice.

Da se ne lažemo, sve smo stariji, sve više devedesete idu u zaborav. Niko više neće da se seća rata, niko više neće da oseća tugu. Niko više neće da oseća stid, niko više neće da se oseća nemoćno. Polako zaboravljamo ono što se ne sme zaboraviti.

Ako mi ovo ne uradimo SADA, niko neće uraditi. Ako vi ne date potpis danas, sve od sada što radite  je besmisleno. Jer kroz život treba da se ide, verujuću u bolju budućnost. Papirić koji dobijete kao potvrdu da ste dali potpis jeste vaš ulaznica u bolje sutra. Taj papirić je i dokaz generacijama koje dolaze da ste vi uradili sve, da oni žive u miru. Taj papirić je vaš doprinos onsnivanju Komisije, koja će obezbediti da vam nikada više ne treba ta vrsta papirića.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1500 organizacija civilnog društva, pojedinaca/ki iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ. Među njima su i udruženja roditelja i porodica nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, organizacija za zaštitu ljudskih prava i sl.

Koalicija za REKOM predlaže da vlade (ili države) osnuju  REKOM, nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991.-2001.

Daj potpis http://support.zarekom.org

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: